

Vegetariánský recept
Kuskus s čočkou, kozím sýrem a cibulovými kroužky
Oběd ze surovin, které najdete doma ve spíži? Zkuste kuskus se dvěma druhy čočky a cibulí. Nemusíte běžet do obchodu pro žádné čerstvé ovoce a zeleninu a přesto se najíte zdravě a dobře. Jíst se dá teplý i za studena jako salát, ideálně s nějakým dipem. Určitě ho ale ochutnejte s kozím sýrem a pikantními cibulovými kroužky!

Kuskus s čočkou, kozím sýrem a cibulovými kroužky
Ingredience
Na kuskus
- 1 hrnek kuskusu
- 1/2 hrnku černé čočky beluga
- 1/2 hrnku červené čočky
- 1/2 cibule
- bobkový list, hřebíček, nové koření, kuličky jalovce
- sůl
- olivový olej
Na dip
- cca 1/2 dcl olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička maďarského paprikového krému
- sůl a sladká paprika na dochucení
Při podávání
- čerstvý kozí sýr
- cibulové kroužky
- jarní cibulka
Postup
Černou čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a několika kuličkami jalovce a nového koření do měkka.
Červenou čočku uvařte druhém hrnci v osolené vodě s bobkovým listem a několika hřebíčky.
Během vaření čočky si připravte kuskus. Nasypte ho do větší mísy nebo pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a poté zalijte horkou vodou, přiklopte a nechte změknout. Vody dejte přiměřené množství, aby byl kuskus zcela potopený. Po pár minutách ochutnejte a pokud je ještě tvrdý, přilijte znovu horkou vodu.
Nasekejte si cibuli najemno.
K hotovému kuskusu přisypte cibuli, oba druhy čočky a vše důkladně promíchejte.
V malé mističce rozmíchejte olivový olej s česnekem a paprikovým krémem.
Kuskus s čočkou servírujte posypaný nadrobeným kozím sýrem a nadrobno posekanou jarní cibulkou, ozdobený pikantními cibulovými kroužky a pokapaný česnekovo-paprikovým dipem.
Tip:
Čočky je lepší vařit odděleně. Černá se vaří minimálně o pět minut déle a navíc barví. Červenou dobře hlídejte. Hotová je do 15 minut a můžete ji lehce rozvařit. Výhodou obou druhů je, že je nemusíte předem namáčet.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.