- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Bramborové gnocchi s kuřetem a rajčatovou omáčkou

Voňavá omáčka ze zralých rajčat plná čerstvých bylinek, dobré kuřecí maso a v ideálním případě i domácí bramborové noky. To přivábí do kuchyně každého! Vyzkoušejte tenhle rychlý recept, při kterém ušpiníte jen jednu pánev a jedno prkénko. Nevyžaduje žádné velké kuchařské nadání ani vybavení. A užít si ho můžete k obědu i k večeři.

ingredience



postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V hluboké pánvi (nebo kastrolu) rozehřejte olej na střední teplotu a si dvě minuty na něm česnek a cibuli opékejte.

  2. Kuřecí prso nakrájejte asi na 1,5 cm velké kostky. Přidejte je do pánve spolu s troškou nasekanýho rozmarýnu a opékejte asi 5 minut, občas promíchejte.

  3. Rajčata omyjte, rozkrojte na poloviny, vykrojte tvrdý zelený střed od stopky a nakrájejte je na kostky. Přidejte je do pánve, vlijte rajčatový protlak a vše duste dalších 5 minut. Vznikou omáčku dochuťte solí a pepřem.

  4. Ohřejte bramborové noky. Přidejte je do omáčky, přihoďte hrst nasekané bazalky. Promíchejte, aby se gnocchi omáčkou obalily ze všech stran a servírujte.


Tip pro vás:

Klidně i pro vegany.

Jídlo se dá pohodlně připravit i jako veganské bez kuřecího masa. Jen dejte pozor, abyste v takovém případě koupili gnocchi bez vajec. Vegetariánům vejce v nocích vadit nebudou.

Bleskový a snadný recept na bramborové gnocchi s omáčkou z rajčat a kousky kuřecích prsou je jednoznačným důkazem, že vaření ze základních surovin může být stejně jednoduché, jako vaření z polotovarů. Navíc levnější. Záleží jen na tom, jaký recept si vyberete. Jasně, můžete se pustit do něčeho složitého, babrat se s tím celý den a pak si stěžovat, že na to při svém běžném vytížení nemáte čas. A omlouvat tím nákup dalších a dalších nezdravých “skorohotovek”, do kterých výrobce zamíchal kde co. Aby se to nekazilo, aby to hezky vypadalo, aby to překrylo chuť věcí proti kažení a aby to nebylo moc drahé. A nebo si můžete nechat kulinářské majstrštychy na svátek a ve všední den se pustit do nenáročného receptu, který zvládnete a ještě si pochutnáte.

Jak to udělat snadno a dobře?

Kupte dobré gnocchi (připravené opravdu z brambor), čerstvá rajčata (nejlépe v bio-kvalitě), český česnek, cibuli a vynikající farmářské kuře, které si žilo jako v ráji. Do košíku přihoďte ještě kvalitní rajčatové pyré a pár čerstvých bylinek.

Jak to udělat ještě lépe?

Pokud máte dost času, pusťte se do přípravy domácích noků! Zkusit můžete třeba tyhle bezvaječné (veganské gnocchi) podle našeho receptu. Domácí jsou totiž úplně nejlepší. A pokud jste si v rajčatové sezoně zavařili do zásoby i domácí sugo, nezapomeňte ho použít.

Teď už máte ty správné ingredience a čeká vás jen trocha krájení a míchání. Jdeme na to? Schválně, jestli to všechno stihnete za 15 minut.
Nejdřív si připravte pánev a nechte na ní rozehřát trochu kvalitního oleje na střední teplotu. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte jí na drobno. Rovnou přidejte i tři stroužky česneku. Nejsnadněji ho připravíte tak, že celý stroužek i se slupkou rozmáčknete širokým pevným nožem, na který shora zatlačíte dlaní. Pak jednoduše sloupnete slupku a stroužek nasekáte. Také na drobno. A z prkénka oboje přestěhujte rovnou do pánve. Opékejte pár minut, dokud česnek nezavoní a cibule nezprůhlední, občas promíchejte a během volné chvíle nakrájejte 1 kuřecí prso na kostky (asi 1,5 cm velké a moc se s tím netrapte). Přidejte je do pánve, přihoďte trochu rozmarýnu a pokračujte v opékání asi 5 minut.

Maso v pánvi opět stačí občas zamíchat a mezitím si můžete připravit rajčata. Omyjte je, vykrájejte tvrdé stopky a zbytek rozkrájejte na kousky obdobně velké jako ty z kuřete. K opečenému kuřecímu masu v pánvi přidejte rajčata. V tuhle chvíli se vám díky šťávě z rajčat stane z opékání dušení a začne se tvořit omáčka. Vše chvíli poduste, vlijte rajčatový protlak, omáčku přiveďte k varu a nechte lehce probublávat.

Přišla ta správná chvíle ohřát noky. Ve vodě nebo nad párou. Než se prohřejí ochutnejte omáčku, osolte a opepřete ji podle chuti a přidejte čerstvou nahrubo nasekanou bazalku. Ohřáté gnocchi slijte (pokud je vaříte ve vodě) a přidejte do pánve. Krátce je promíchejte s rajčatovou omáčkou, aby se v ní krásně obalily a ihned servírujte na talíře. Ozdobte čerstvou bazalkou. Cítíte, jak nádherně to všechno voní? A počkejte, až ochutnáte! Hotovou rajčatovou omáčku z nejbližšího supermarketu už do košíku nikdy nedáte.

Pár vychytávek na závěr:

U nás doma máme rádi rajčatovou omáčku pěkně rustikální, s kousky česneku i bylinek. Nevadí nám ani jehličky rozmarýnu, ani případné slupky od rajčat. Pokud máte mlsný jazýček, který si na takové věci nepotrpí, vhoďte do omáčky celou větvičku rozmarýnu (klidně hned na začátku do oleje), nechte ji v omáčce pěkně povařit a před servírováním ji vyndejte a vyhoďte. Vůně v pokrmu zůstane a nic vám nepoleze do zubů.
Obdobně se můžete zbavit i slupek z rajčat. Oloupat rajčata není nic těžkého a pokud to neumíte, všechno potřebné se dozvíte z našeho článku Jak oloupat rajčata.