Snídaňový dortík "CousCous Berry"
Vegetariánský recept
Fresh recept

Snídaňový dortík „CousCous Berry“

Bezové šílenství nemá konce! Ty malé kuličky jsou strašně návykové. Jen je nezapomeňte vždycky před konzumací řádně povařit. Celý keř je totiž jedovatý a čerstvé zralé plody mají projímavý účinek. A pokud zrovna nemáte při ruce "elderberry", kuskusový zdravý dortík, se dá udělat z bobulí dle libosti. Jahodový, malinový, ostružinový, borůvkový, brusinkový... po všech se vám budou dělat bo(b)ule za ušima!

ingredience

na kuskusový dortík

  • malá mistička zbylého vychlazeného kuskusu (klidně osoleného, a pokud vám žádný nikdy nezbyde, prostě si večer trochu slaného kuskusu uvařte a nechte ho do rána odpočinout v lednici)
  • dvě lžíce medu
  • lžička limetové šťávy

na bezovou polevu

  • zakysaná smetana
  • trochu moučkového cukru
  • 1/2 skleničky plodů černého bezu
  • 1dcl džusu nebo vody
  • 2-4 lžíce hnědého cukru

na ozdobu

  • ostružiny
  • plátky loupaných mandlí
postup

  1. Vychlazený kuskus v misce dobře promícháme s medem a limetovou šťávou.

  2. Pomocí formičky na tartar ve tvaru kruhu nebo srdíčka a malé lžičky vystavíme z umačkaného kuskusu malé dortíčky do středu talíře.

  3. Zakysanou smetanu osladíme dle chuti a rozprostřeme ji na povrch dortíčků.

  4. Obrané a oprané bezové kuličky pomalu svaříme s džusem (či vodou) a cukrem na pyré a přepasírujeme přes sítko.

  5. Dortíčky pokapeme přeceděným bezinkovým pyré a ozdobíme ostružinami a mandlemi

Tip pro vás:

Podáváme s láskou a čerstvou kávou!

datum vydání: 26. 10. 2017
autor: