Odležené těsto můžete dál zpracovávat
Fresh články

Make some fresh noooooodles!

datum vydání: 15. 1. 2018  |  autor:

Máte doma mouku a vejce? Hurá! Můžete si udělat čerstvé domácí těstoviny. Není potřeba se ničeho bát, stačí jen trocha času a nadšení. A v momentě, kdy čerstvou pastu ochutnáte, už jinou nebudete chtít. Na krásné hebké široké nudle jako jsou tagliatelle a fettuccine není nutné ani žádné speciální vybavení. Rozválíte je válečkem a nakrájíte normálně nožem na prkénku. Kdo umí krájet tence, zvládne i nudličkovou zavářku do polévky. Konec konců naše babičky ji jinak nepřipravovaly. Tak pojďme na to - let´s make some fresh nooodles!

Proč se s tím vůbec obtěžovat?

Pokud přemýšlíte, proč se vůbec někdo obtěžuje dělat čerstvé těstoviny, když stačí nasypat je do vroucí vody z lepenkové krabice a počkat 10 minut než změknou, je načase seznámit se s čerstvými věcmi. Zkuste to, ochutnejte, a pochopíte, že čerstvé těstoviny a suché těstoviny jsou dvě naprosto odlišné věci. Jdeme na to.

Jak na čerstvé těstoviny?

Máte-li trochu zkušeností se zaděláváním těsta, asi nejsnazší a nejrychlejší je připravit si těsto ručně. Zabere to kolem 15 – 20 minut, našpiníte rozhodně nejméně nádobí a těsto máte celou dobu v ruce a nejlépe tak vyladíte jeho konzistenci a viskozitu. Těsto lze samozřejmě zadělat i v robotu. I v tom případě ale doporučuji vzít zadělané těsto do dlaní a ještě chvíli si s ním ručně pohrát.

Na ruční zpracování si připravte pouze vál a široký nůž. Ze surovin pak vejce, hladkou mouku a trochu vody na úpravu případné konzistence. Mouka se používá nejlépe tvrdá tzv. semolina, ale těstoviny můžete připravit i z klasické hladké mouky, z mouky špaldové, pohankové, nebo z jejich nejrůznějších kombinací. Vejce by měla být rozhodně čerstvá a ideálně v pokojové teplotě. Voda vlažná. Pastu lze připravit i v bezvaječné variantě. V takovém případě stačí vejce vypustit a nahradit je pouze obyčejnou vodou.

Hladké a odpočinuté těsto lze následně proměnit v těstoviny několika různými způsoby. Buď vezmete pěkně po staru do ruky váleček, těsto rozválíte na stejně tlustý plát a nakrájíte z něj nudle požadované šířky, a nebo si koupíte stroj. Stroj na těstoviny vám pomůže těsto vyválet do požadované tloušťky. Pak nasadíte vybraný nástavec a z plátu těsta dalším protlačením strojkem vykouzlíte těstoviny požadovaného tvaru. Po celou dobu práce s těstem a následnými těstovinami vydatně podsypávejte moukou, aby se vám těsto ani těstoviny nelepily a neslepovaly.

Čerstvé těstoviny můžete buď ihned uvařit, nebo uchovat cca 2 dny v uzavřené nádobě v lednici, případně je zamrazit. Vaří se podobně jako suché těstoviny v osolené vodě al dente. Doba vaření je ovšem mnohem kratší.

Od vajec a mouky k elastickému těstu

Základní recept na těsto zní: na 100 g mouky použijte 1 celé středně velké vejce.

Mouku prosejte na vál, ve středu udělejte důlek, přidejte vejce, těsto začněte zpracovávat od středu nožem (nebo vidličkou) a postupně přidávejte mouku kolem důlku. Až těsto přestane být tekuté a příliš mazlavé, můžete začít zapracovávat zbylou mouku rukou. Těsto hnětením, natahováním a propracováním zpracovávejte tak dlouho, až přestane být lepivé a získá vysokou elasticitu (při natahování se nebude hned trhat). Poté těsto zpracujte do bochánku, zabalte do potravinářské folie nebo vlhké utěrky a nechte minimálně 30 minut odpočívat.

Od těsta k širokým nudlím:

Odpočinuté těsto vezměte a položte na pomoučněný vál. Můžete si ho rozdělit na menší díly, které se vám budou dále lépe zpracovávat. Rozválejte z těsta všude stejně silný plát (stačí asi 1,5 – 2 mm). Rozválené těsto pomoučněte i svrchu, stočte do ruličky a z ruličky krájejte kolečka asi 1 – 1,5 cm široké. Kolečka rozmotejte a máte hotovo. Kdo chce, může z rozváleného těsta krájet nudle rovnou – od ruky, nebo třeba podle pravítka.

Pokud chcete z těsta připravit zavářku do polévky, nechte rozválené pláty lehce oschnout, rozkrájejte je na pruhy široké asi 5 cm, dobře pomoučněte, poskládejte jednotlivé pruhy na sebe a nakrájejte z nich tenké nudličky. Ihned použijte do polévky a nebo nechte uschnout a skladujte v uzavřené dóze.

Související recepty





Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů