Čokoládové muffiny s třešněmi a sýrem Almette
Vegetariánský recept
Fresh recept

Čokoládové muffiny s třešněmi a sýrem Almette

Muffin je fenomenální bochánek v papírovém košíčku s rozpraskanou čepičkou, který se vejde tak akorát do dlaně. Ty s třešněmi jsou samy o sobě lákavým pokušením a pokud v sobě navíc skrývají překvapení v podobě tvarohového sýru Almette, jsou takřka neodolatelné. Pohostit jimi můžete vzácnou návštěvu při kávě, anebo si je dát jen tak, třeba k snídani.

ingredience

  • 1/2 hrnku vypeckovaných nasekaných třešní
  • 1/2 hrnku třešňového rozvaru (případně třešňového džemu)
  • 1 kelímek smetanového sýru Almette
  • cca 3 lžičky cukru moučka
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 4 lžíce másla
  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
postup

  1. Pokud pečeme muffiny z čerstvých třešní, je nejprve třeba si je připravit. Plody omyjeme, vypeckujeme, přibližně 1/2 hrnku uschováme a ze zbývající části si připravíme 1/2 hrnku třešňového rozvaru: Hrnek třešní rozvaříme na kaši buď v mikrovlnné troubě nebo v rendlíku na sporáku. Třešně při rozvařování zredukují svůj objem přibližně na polovinu. Pokud nejsou příliš kyselé, není třeba rozvar doslazovat. (Máme-li třešní málo, je možné místo rozvaru použít třešňový džem, ale v takovém případě je vhodné dát do těsta o něco méně cukru, protože marmelády bývají výrazně sladké.)

  2. Předehřejeme troubu na 200°C.

  3. V menší misce lehce rozmícháme smetanový sýr Almette s moučkovým cukrem. Sýr však zbytečně příliš nešleháme, protože tím řídne.

  4. Máslo a čokoládu na vaření rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni na sporáku.

  5. Ve velké míse smícháme mouku, kakao, krystalový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidáme vypeckované třešně, vejce, mléko a rozpuštěnou čokoládu a vše důkladně, ale krátce promícháme. (Těsto na muffiny by se vždy mělo míchat jen krátce, aby upečené bochánky nebyly tvrdé. Většinou stačí jen lehké promíchání vařečkou nebo opravdu krátké prošlehání ručním robotem.)

  6. Formičky na muffiny (silikonové nebo teflonové) zlehka vytřeme olejem a plníme asi do poloviny těstem. Poté do středu každé z nich přidáme zhruba lžičku oslazeného sýru a ještě navrchu zlehka přikryjeme dávkou těsta, aby sýr zůstal skrytý uvnitř. Formičky s muffiny nikdy neplníme úplně po okraj, protože při pečení těsto vyběhne. Na vrchu můžeme každý bochánek zlehka posypat cukrem.

  7. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut.

  8. Podáváme pocukrované, s čerstvou třešní na povrchu, nebo s čerstvým lístečkem máty.

datum vydání: 28. 10. 2017
autor: