Čokoládová pěna s ostružinovým pyré
Vegetariánský recept
Fresh recept

Čokoládová pěna s ostružinovým pyré

Nejkrásnější na konci léta jsou ostružiny. A maliny. A borůvky. A bezinky. A šípky. A jeřabiny. A hlavně ostružiny! A když není hezké samo to babí léto, udělejte si alespoň sladký dezert. Naspod tekuté ostružinové mňam a na něm nadýchaná čokoládová pěna. A navrch šlehačka!

ingredience

  • 4 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 čokoláda na vaření
  • miska ostružin
  • 1 plátek želatiny
  • cukr na ochucení ostružin
  • 2 lžíce vody
postup

  1. Žloutky a vejce dáme do misky nad parní lázeň a pomocí metličky šleháme do husté pěny. Poté odstavíme z plotny a občas prošleháme.

  2. Čokoládu na vaření rozpustíme nad parní lázní nebo v mikrovlnce. 3) Polovinu smetany ušleháme na pevnou šlehačku.

  3. Ostružiny dáme s cukrem a dvěma lžícemi vody do kastrůlku a rozvaříme na pyré. Rozmačkáme a propasírujeme přes cedník.

  4. Do zchladlé žloutkové pěny opatrně rozmícháme rozpuštěnou čokoládu (obě směsi by měly mít podobnou teplotu, aby se čokoládová pěna nesrazila) a nakonec vmícháme šlehačku.

  5. Plátek želatiny namočíme do vody a poté rozpustíme v mikrovlnné troubě (nevaříme).

  6. Rozpuštěnou želatinu vlijeme do ostružinového rozvaru.

  7. Sklenice naplníme čokoládovou pěnou, přes ni nalijeme ostružinový rozvar se želatinou (proteče dolů) a dáme schladit do lednice nebo do mrazáku (minimálně na 2 hodiny, ideálně do druhého dne).

  8. Před podáváním zdobíme zbytkem ušlehané smetany, lázeňskou oplatkou a kakaem.

datum vydání: 18. 4. 2017
autor: