Dortík z jahodového sorbetu a limetové pěny
Vegetariánský recept
Fresh recept

Dortík z jahodového sorbetu a limetové pěny

Chystáte se na piknik a šampaňské s jahodami jsou příliš obligátní klišé? Překvapte se třípatrovými dortíčky. Mají spodní vrstvu z kakaových sušenek, prostředek z mraženého svěžího jahodového sorbetu s mátou a růžovým lambruscem a vršek ze sladko-kyselé limetové pěny s mascarpone. Podávají se chlazené, takže si na piknik vezměte termo-tašku. Nebo je můžete předem důkladně zmrazit a servírovat místo zmrzliny.

ingredience

Na spodní vrstvu

  • 1 balíček sušenek BEBE Rodinné kakaové
  • cca 100 g másla

Na střední vrstvu (jahodový sorbet)

  • ½ kg jahod
  • hrst čerstvé máty
  • cca 2dcl lambrusca (nebo sektu)
  • hnědý cukr a limetová šťáva na ochucení

Na horní vrstvu (limetová pěna)

  • 3 vajíčka
  • 4 lžíce hnědého cukru + cca 2 lžíce na dochucení šťávy z limet a 2 lžíce do sněhu z bílků
  • 250 g mascarpone
  • 2 limety
  • 5 g dortového želé (čiré nebo zelené)
  • 1 dcl limetového nebo citrusového džusu
  • špetka soli
postup

  1. Očistěte, omyjte a pokrájejte jahody. V míse je rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte hrst nadrobno nasekaných čerstvých mátových listů, trochu cukru a limetové šťávy a nakonec zalijte lambruscem nebo sektem.

  2. Hotovou směs dejte do mrazáku a obdobně jako při přípravě sorbetu minimálně 2 hodiny chlaďte a vždy cca po půl hodině zamíchejte, aby jahody nezmrzly úplně, ale utvořily cosi jako ledovou tříšť nebo dřeň. (Pozor: chlazení sorbetu může trvat různě dlouhou dobu, záleží na výkonu mrazáku a množství vody v jahodové směsi, takže si klidně pusťte film a relaxujte.)

  3. Až se bude mražení sorbetu chýlit ke konci, rozdrťte najemno balíček sušenek a zapracujte do nich cca 100 g změklého másla, aby vám vznikla směs, která při stlačení dohromady drží tvar. Směs dejte chladit do ledničky.

  4. Než máslo v sušenkách ztuhne a v mrazáku se vychladí sorbet, připravte si limetovou pěnu. Nejprve oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přidejte 4 lžíce hnědého cukru a šlehejte do pěny (poznáte to tak, že celá směs zesvětlá, až zbělá). Do vyšlehaných žloutků přidejte mascarpone a dobře promíchejte.

  5. Do kastrůlku vymačkejte šťávu ze dvou limet, přidejte limetový džus, trochu cukru a dortové želé. Vše přiveďte k varu a cca 1 minutu povařte. Pozor: namísto dortového želé (vyrábí Dr.Oetker a je rostlinného původu) lze použít želatinu (ta ovšem často bývá živočišného původu), nebo agar. Ty se ovšem většinou připravují jiným způsobem (bez vaření, var želatinu ničí) a také mají jiné dávkování. Dodržujte proto návod na obalu!

  6. Připravenou limetovou šťávu s želírovací složkou nechte trochu zchladnout (stále míchejte) a poté ji přilijte k vyšlehaným žloutkům s mascarpone a zamíchejte.

  7. Ušlehejte sníh z bílků, do kterých přidejte špetku soli a během šlehání také trochu cukru. Dobře vyšlehaný sníh drží v misce, i když ji otočíte dnem vzhůru. Sníh zlehka zašlehejte do směsi.

  8. Do připravených skleniček na whiskey (v případě, že nebudete přenášet ani mrazit), nebo raději do kulatých formiček na tartar (formičku si můžete vlastnoručně vyrobit v libovolné velikosti například z PET lahve nebo z plastové linkované podložky do sešitů, pevných plastových desek na papíry atp.) začněte plnit dezert. Spodní vrstvu udělejte ze sušenek s máslem, které upěchujete lžící. Na sušenky natlačte jahodový sorbet a navrch lžící přidejte limetovou pěnu. Vršek uhlaďte a dezert dejte vychladit do lednice. Pokud chcete raději mraženou variantu dezertu, dejte do mrazáku.

  9. Před podáváním ozdobte vršek každého dortíčku nasekanými pistáciovými oříšky a čerstvou jahodou.

datum vydání: 19. 4. 2017
autor: