Šípková sweet&sour omáčka s chilli a česnekem
Veganský recept
Fresh recept

Šípková omáčka sweet & sour s chilli a česnekem

Pokud vás neodradila výroba šípkové marmelády, vyzkoušejte ještě jeden recept využívající do základu pyré z šípků. Tentokrát pro milovníky pikantních chutí. Tradiční čínská sweet & sour chilli omáčka tak trochu jinak. Namísto rýžového octa náš klasický český, namísto manga šípky. Použít ji můžete jako dip, nebo na dochucení asijských pokrmů.

ingredience

  • ½ litru šípkové dužiny (základ pro výrobu marmelády)
  • ½ litru vody
  • 150 – 200 g cukru
  • 60 ml octa
  • 2 a více chilli papriček
  • 5 a více stroužků česneku
  • pepř
  • sůl
  • provensálské koření
  • zázvor
  • 2 lžičky bramborového škrobu na zahuštění
postup

  1. Šípkovou dužinu a vodu smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.

  2. Přidejte nadrobno nasekané chilli papričky i se semínky, prolisovaný česnek, kousek nadrobno nakrájeného zázvoru, ocet, cukr a podle chuti sůl, pepř a provensálské koření.

  3. Vše smíchejte dohromady a vařte na mírném ohni 15 – 30 minut.

  4. Zahustěte omáčku asi dvěma lžičkami bramborového škrobu rozmíchaného v trošce studené vody, nechte krátce přejít varem a lijte do zahřátých sterilních sklenic.

datum vydání: 16. 10. 2017
autor: