Kuskus s brokolicí, žampiony a domácím pestem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Kuskus s brokolicí, žampiony a domácím pestem

Domácí pesto „po česku“ obsahuje místo piniových oříšků a bazalky klasické vlašáky s petrželkou. Od italského pesta je chuťově odlišné, avšak stejně okouzlující. Připravit si ho můžete do zásoby a používat ho na těstoviny, do lasagní... nebo zkuste Rýžový Timbál s malou obměnou.

ingredience

  • 150 g kuskusu
  • 1 brokolice
  • 6 krémových žampionů
  • 1 avokádo
  • trochu limetové nebo citronové šťávy
  • olej na smažení, sůl, pepř, houbové koření
  • vlašské ořechy na ozdobu

„české“ pesto

  • velká hrst vlašských ořechů
  • svazek petržele
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • cca 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř
postup

  1. Kuskus nasypte do misky, lehce osolte, zalijte horkou vodou tak, aby těstovinu asi o třetinu přesahovala, misku přikryjte a nechte asi pět minut odpočívat. Poté kuskus lehce zakápněte olivovým olejem a načechrejte vidličkou.

  2. Připravte si domácí pesto: Do mixéru vsypte vlašské ořechy, petrželku a strouhaný parmazán. Postupně přilévejte olivový olej a rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti osolte a opepřete.

  3. Pesto smíchejte s hotovým kuskusem.

  4. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku, oloupejte, obě půlky nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky a zakapejte citronovou nebo limetovou šťávou, aby nezhnědlo.

  5. Brokolici rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě do měkka a zprudka zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

  6. Mezitím nakrájejte na tenké plátky omyté žampiony.

  7. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na smažení, vsypte brokolici, přidejte žampiony, osolte, opepřete, dochuťte houbovým kořením a zlehka opékejte, dokud nebudou žampiony měkké.

  8. Kuskus s pestem servírujte spolu se zeleninou z pánve, čerstvým avokádem a vlašskými ořechy.

datum vydání: 19. 4. 2017
autor: