Vegetariánský recept
Těstoviny se studenou rajčatovou omáčkou, mátou a ricottou
Maximálně jednoduchý recept do horkého počasí jsou těstoviny se studenou rajčatovou omáčkou. Nedají moc práce, času se zapnutým sporákem není potřeba víc než pár minut, můžete je jíst teplé i studené a naprosto senzační jsou z čerstvých, domácích, na sluníčku vyzrálých rajčat. Citron a máta nebo meduňka přidají svěží šmrnc. A jako bonus navíc - bez šíleného dušení a vaření vám v surovinách zůstane mnohem víc živin. Tak pojďte na to. Ze zahrady rovnou na talíř!
Na tomhle jednoduchém receptu mě nejvíc fascinuje kouzlo s cibulí namočenou do citronové šťávy. Pokud ji ve šťávě necháte po dobu varu těstovin, což je asi 8 – 10 minut, krásně změkne, zjemní se jí chuť a ztratí svoji ostrou štiplavost. Není tedy potřeba ji vařit nebo opékat na oleji.
A přesně tímhle kouzlem začněte. Dejte nadrobno nasekanou cibuli do misky spolu s citronovou šťávou, kůrou, solí, pepřem a nechte všechno chvíli stát. Pak hoďte do hrnce těstoviny a než se uvaří, pokrájejte ta nejkrásnější a nejčervenější rajčata, která vám zrovna dozrála na zahradě, přepulte olivy a nasekejte pořádnou hrst peprné máty nebo svěže-citronové meduňky (a jestli máte v truhlíku oboje, klidně to namíchejte). Máte? Tak utíkejte slít špagety, myslím, že to vychází tak akorát 😉
Nakonec do cibulovo-citronové marinády přidejte pár lžic oleje a trochu chilli a to je vlastně úplně všechno, co v horkém letním dni musíte udělat proto, abyste si pochutnali na dobrém obědě. Vážně. Zbytek už stačí jen smíchat, nandat na talíře a navrchu trochu ozdobit ricottou. Kolik vám to všechno zabralo času? Asi patnáct minut. A těch patnáct minut nemusíte ztrávit u sporáku sálajícího ještě větším teplem, než je venku. Vemte si prkénko do stínu na verandu, na terasu nebo tam, kde je vám nejlíp. Špagety se v hrnci uvaří samy.
Miluju jednoduché recepty a tenhle je přesně jedním z nich. Krásné, barevné a hlavně vynikající jídlo téměř bez práce? Jde to. Těstoviny s ostatními ingrediencemi smíchám ještě teplé a jídlo servíruju tak, jak je. Žádné ohřívání, šup s tím rovnou na talíře. V horku je tahle (ne)teplota pokrmu úplně ideální.
Jezte na zahradě a připadejte si u toho jako v Itálii! Co zbyde strčte v misce do lednice a dojezte kdykoliv později jako studený salát.
Těstoviny se studenou rajčatovou omáčkou, mátou a ricottou
Ingredience
- 1 citron (chemicky neošetřený)
- 1 cibule
- 1 balíček špaget (400g)
- 6 lžic olivového oleje
- 1 chilli paprika nebo sušené chilli
- 250g rajčat
- 1 ricotta
- hrst čerstvé máty
- hrst čerstvé meduňky
- sůl
- pepř
Postup
Citron omyjte, ostrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Štávu i kůru z citronu dejte do misky, přidejte nasekanou cibuli, osolte, opepřete, zamíchejte a nechte 10 minut marinovat.
Do citronovo-cibulové marinády přidejte šest lžic oleje, špetku cukru a chilli papriku (nebo sušené chilli) a dobře promíchejte.
Těstoviny vraťte do hrnce, přidejte všechnu marinádu z misky, rajčata, olivy i většinu bylinek a vše dobře promíchejte.
Tip:
Pasta Caprese
Úplně stejným způsobem můžete servírovat i těstoviny ve stylu salátu Caprese. Vypusťte olivy, ricottu nahraďte mozzarellou, mátu a meduňku čerstvou bazalkou a navrch můžete přidat lžičku pesta. Jednoduchá obměna a další bezpracné prázdninové jídlo je na světě!
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.