Veganský recept
Mandlová ovesná kaše s granátovým jablkem
Nejjednodušší recept na ovesnou kaši, kterou si můžete připravit z kravského i rostlinného mléka během chvilky. Ozdobená granátovým jablkem představuje nádhernou, voňavou a svěží snídani. Zvládne ji naprosto každý a příprava zabere asi 5 minut. A co snídáte vy?
Ovesná kaše je nejoblíbenější snídaně v Anglii a postupně si nachází své skalní fanoušky i u nás. Nedají na ni dopustit milovníci sladkých snídaní. Přitom samotnou kaši vlastně vůbec sladit nemusíte. Bohatě stačí přidat na ni dobré zralé ovoce a máte vystaráno. Zdravě, bez zbytečného cukru, jen dlouhé sacharidy z ovesných vloček.
Asi se ptáte, proč vařit ovesnou kaši, když v každém obchodě si můžete koupit kouzelný sáček, který jen zalijete horkou vodou. Jasně, můžete. Ale neušetříte. Rozhodně ne čas a v podstatě ani peníze. Na ovesnou kaši potřebujete jen vločky, špetku soli a mléko podle svého výběru (rostlinné, bezlaktózové, kravské, každý co má rád a toleruje). Z půlkilového balení vloček za 30 korun a 2 litrů běžného mléka tak uvaříte asi 10 porcí kaše za průměrnou cenu cca 6 korun na porci. Sáčky, ve kterých kromě vloček a sušeného mléka už najdete jen cukr a nejrůznější aromata vás vyjde klidně i dvakrát dráž.
“Uvaření” kaše je naprosto primitivní věc. Potřebujete jeden hrnec a pár minut času. Požadované množství mléka nalijete do hrnce, osolíte špetkou soli a ohřejete. Do horkého mléka pak zavaříte ovesné vločky. Za stálého míchání vaříte asi minutu. Víc opravdu není potřeba. Hotovou kaši necháte asi 5 minut odstát (ideálně pod pokličkou) a mezitím si oloupete nebo nakrájíte ovoce, kterým budeme kaši zdobit. Servírujete dřív, než ostatní členové domácnosti ráno stihnou rozlepit oči 🙂
Co vědět předem:
- Ideální poměr vločky vs tekutina je cca 1:4
- Na jednu větší snídaňovu porci spotřebujete asi 50 g vloček a 200 ml mléka
- Vyzkoušet můžete jak různé druhy vloček (ovesné, žitné, mix), tak různé druhy mléka (mandlové, kokosové…)
- Kaši můžete uvařit i pouze z vody. Je lehčí a lépe stravitelná. Vhodné pro všechny, kdo mají problém s trávením laktózy.
Mandlová ovesná kaše s granátovým jablkem
Ingredience
- 100 g ovesných vloček
- 400 ml mandlového mléka
- špetka soli
- ½ granátového jablka na ozdobu
Postup
V malém rendlíku ohřejeme mléko, přidáme špetku soli a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vaříme cca 50 - 60 vteřin. Pak přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 5 minut odstát.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.