Rychlé tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou (a sněhovým bezé)
Vegetariánský recept
Fresh recept

Rychlé tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou (a sněhovým bezé)

Zbývá vám ve spíži pečivo, které už má nejlepší dny za sebou? Recept na rychlé tvarohové knedlíky, do kterých místo mouky využijete starší rohlíky, se v kuchyni mnohdy náramně hodí. Místo zdlouhavého balení ovoce do knedlíků jen vytvarujete z těsta kuličky, povaříte je v horké vodě a za pár minut máte vařeno. Knedlíky pak přelijete omáčkou z libovolného ovoce, které má zrovna sezonu. Nejlepší jsou borůvkové, ale hodí se i jahody, maliny nebo třeba třešně.

Do receptu na knedlíky přijdou jen vaječné žloutky. Pokud tedy pro zbylé bílky nemáte zrovna jiné využití, vyšlehejte je s cukrem do pevného sněhu a usušte v troubě na plechu. Vzniklý sněhový plát potom na knedlíky nalámejte místo cukru. Kousky sněhového bezé na knedlících krásně vypadají, jídlo skvěle dosladí a navíc se vám budou kouzelně rozplývat na jazyku. Díky pár minutám práce navíc získají vaše knedlíky notnou dávku elegance a ještě vám zbyde dost bezé na ozdobu dalších sladkých dezertů.

příprava: 20 minut, vaření/pečení: 30 minut
(+ 2 hodiny na odležení)
2 porce  (cca 12 - 14 knedlíčků)
ingredience

Na knedlíky

  • 1 měkký tvaroh
  • 2 rohlíky (ideálně starší)
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • hrubá mouka na obalení

Na borůvkovou omáčku

  • 200 - 300 g čerstvých (nebo 1 sáček mražených stejné váhy) borůvek
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 - 200 ml vody

Na sněhové bezé

  • 2 bílky
  • 150 g cukru krystal
postup

  1. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, přidejte tvaroh, žloutky a špetku soli a vše důkladně promíchejte. Tvarohovou hmotu nechte asi 2 hodiny odležet, aby se rohlíky nasákly.

  2. Mezitím předehřejte troubu na 150 °C. Vyšlehejte pevný sníh ze zbylých bílků a krystalového cukru stejně jako na sněhové pečivo (sníh šlehejte v suché a čisté nádobě nemastnými metlami dokud nevytvoří pevné špičky). Poté sníh přendejte na pečícím papírem vyložený plech a stěrkou rozetřete na tenký plát. Dejte do trouby a sušte maximálně na 100 °C podle potřeby minimálně 30 minut.

  3. Do kastrolu vsypte borůvky a cukr a nechte společně na plotně rozvařit (čerstvé borůvky můžete trochu podlít vodou, aby se nepřipalovaly, než pustí šťávu). Rozvařené borůvky propasírujte přes sítko a do vzniklé šťávy přidejte škrob rozmíchaný ve skleničce s vodou. Povařte společně asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně podle potřeby doslaďte.

  4. Odleželou tvarohovou hmotu promíchejte a tvarujte z ní drobné knedlíčky, které obalte v hrubé mouce. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte asi 5 minut. Poté je vyndejte děrovanou lžící.

  5. Knedlíky servírujte přelité borůvkovou omáčkou a oslazené nalámaným sněhovým bezé.

Tip pro vás:

Místo borůvek zkuste jiné lesní plody, třešně nebo višně.

Zbylé bezé můžete použít třeba na ozdobu rychlých ovocných dezertů s tvarohem či se šlehačkou. Uskladněné v suchu vydrží nalámané sněhové bezé skoro nekonečně dlouho 🙂

Pokud máte pro bílky jiné využití, můžete samozřejmě knedlíky s omáčkou místo nadrobeným bezé sypat normálně cukrem.

datum vydání: 19. 6. 2018
autor: