Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou
Veganský recept
Fresh recept

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou

Nejlepší krémová polévka bez mléka a smetany? Voňavá, sytá, pikantní, zdravá a povzbuzující? Zkuste si uvařit tuhle krásně barevnou z cizrny a mrkve, ochucenou zázvorem, česnekem, kari a kurkumou. Třeba zítra k obědu. Zahřeje vás pěkně zevnitř, rozbuší vám srdce a zažene rýmu. Ozkoušený povzbuzovák na jarní únavu i splín!

Po dlouhé zimě vás tahle sytě žlutá krémová polévka rozzáří zvenku i zevnitř. Je totiž nejen veselá, ale hlavně jako stvořená pro podporu imunity a boj proti chřipce. Kurkuma, zázvor, česnek i muškátový oříšek navíc zlepšují trávení, působí protizánětlivě a podporují imunitu. Mrkev dodá dostatek vlákniny, cizrna potřebné sacharidy a bílkoviny. Polévka je veganská a nízkotučná.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 35 minut
4 porce
ingredience

Polévka

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 cm dlouhý kus zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého kari
  • 500g mladé mrkve
  • 1 plechovku cizrny (cca 250 g pevného obsahu, případně si uvařte asi 100 g suché cizrny)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

Na ozdobu

  • hrst vlašských ořechů
  • čerstvě mletý červený pepř
  • hladkolistá petrželka
postup

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, nadrobno nasekaný česnek a vše opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě asi minutu opékejte, aby se koření rozvonělo.

  2. Do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a opékejte dalších pár minut. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a na středním ohni vařte asi 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.

  3. Když je mrkev měkká, ručním mixérem polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete.

  4. Podávejte posypané nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.

Tip pro vás:

Věděli jste, že muškátový oříšek pomáhá proti nadýmání? Přidání špetky tohoto koření k luštěninám je tedy nejen chutné, ale i žádoucí.

datum vydání: 15. 3. 2018
autor:
Fresh galerie

Komentáře

4 komentáře na “Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou
  • Vyzkoušeno, opravdu výborně zahřeje v studeném nebo sychravém počasí, můžu všem jenom doporučit.


    • FreshBites.

      Hezký den, jsme rádi, že vám chutnalo!


  • Dobrý den, můžu použít i suchou cizrnu, když nemám v plechovce, a jaké množství ?


    • FreshBites.

      Hezký den, určitě můžete, jen si upravte množství. Suchá cizrna zvětší vařením svůj objem skoro 2,5x, takže stačí dát si vařit přibližně 100 – 110 g suché cizrny. Děkujeme za dotaz, přidáme to i do receptu. Ať vám chutná!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů