Marmeláda z hlohu se solí a pepřem
Veganský recept
Fresh recept

Marmeláda z hlohu se solí a pepřem

Hloh obecný je keř, který běžně roste u cest a v remízcích, podobně jako trnky a šípky. Je to léčivá rostlina, podporující hlavně srdce. Snižuje krevní tlak, působí proti infarktu, pomáhá při nespavosti a k lepšímu prokrvování. Zkuste si uvařit marmeládu z hlohu a třeba nebudete mít přes zimu zmrzlé noty. A protože je pyré z hložinek lehounce nahořklé, skvěle si rozumí s citronem a špetkou soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku.

ingredience

  • 1kg hložinek
  • ½ kg cukru nebo medu (případně ½ kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek)
  • šťáva a kůra z 1 a ½ citronu
  • sůl
  • pepř
postup

  1. Hložinky omyjeme, obereme stopky, a plody zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů.

  2. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko.

  3. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířku zchladnout do lednice. Pokud marmeláda neteče, je hotová)

  4. Hotovou marmeládu lijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Dobrou chuť.

Tip pro vás:

Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek, nebo namísto cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo.

datum vydání: 16. 10. 2017
autor:
Fresh galerie

Komentáře

9 komentáře na “Marmeláda z hlohu se solí a pepřem
  • Hezký den, při dnešní procházce po okolí jsme objevili, že u nás roste hloh na každém rohu, proto bychom rádi zkusili z hlohu marmeládu, jak ji popisujete vy, ale rádi bychom se zeptali, kdy je nejvhodnější sbírat plody hlohu. Nyní na konci léta, nebo počkat, až přemrznou, jak je to např. u dřínu. Děkuji za odpověd


  • No – chuťově je to zajímavé, barevně rozhodně ne jako na obrázku, ale pro výstrahu říkám : na mixování si sežeňte výkonný přístroj, já jsem svůj zánovní 400 W ponorný mixér zcela zničila, hložinky byly i po delším vaření docela tvrdé, možná za to může i letošní sucho…


    • FreshBites.

      Je možné, že díky suchu nemají plody tolik šťávy ani barvy. Plody hlohu se doporučuje sbírat hodně zralé a sytě červené, podobně jako šípky. Pokud se povedou sesbírat opravdu pěkné, není potřeba je vařit nijak extra dlouho a marmeláda je opravdu takhle krásně červená. Delším varem pak určitě barvu také ztácí.


  • Nezmińujete se, co udělat v vnitřní peckou. Mám to nejdříve povařit a pak propasírovat….


    • FreshBites.

      Já hložinky rozvařím, pak lehce rozmixuju pecky nepecky, aby se mi vzniklé pyré lépe pasírovalo. Ale je samozřejmě možné plody rozvařit a pak rovnou pasírovat.


  • Marmeládu zrovna vyrábím, nejsem ještě u konce, ale hložinky se rozhodně trhají až později, nejlépe v říjnu, jsou
    měkčí, někdo dokonce doporučuje nechat projít mrazem –
    podle mě to není nutné. Dám vědět, jak můj pokus dopadl.



  • Marmeládu jsem právě dokončila a je jako podle receptu, krásně zčervená, když přidáte citrónovou šťávu a kůru, je mírně nahořklá. Nemixovala jsem semena, jen pasírovala plody, aby pecky zůstaly v sítu. Chuťově dobrá. Čeká nás test mužem. Příště zkusím mixnout i pecky, jaký bude rozdíl.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *