Marmeláda z hlohu se solí a pepřem
Fresh recept

Veganský recept

Marmeláda z hlohu se solí a pepřem

datum vydání: 16. 10. 2017  |  autor:

Hloh obecný je keř, který běžně roste u cest a v remízcích, podobně jako trnky a šípky. Je to léčivá rostlina, podporující hlavně srdce. Snižuje krevní tlak, působí proti infarktu, pomáhá při nespavosti a k lepšímu prokrvování. Zkuste si uvařit marmeládu z hlohu a třeba nebudete mít přes zimu zmrzlé noty. A protože je pyré z hložinek lehounce nahořklé, skvěle si rozumí s citronem a špetkou soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku.


Komentáře

13 komentáře na “Marmeláda z hlohu se solí a pepřem
  • Hezký den, při dnešní procházce po okolí jsme objevili, že u nás roste hloh na každém rohu, proto bychom rádi zkusili z hlohu marmeládu, jak ji popisujete vy, ale rádi bychom se zeptali, kdy je nejvhodnější sbírat plody hlohu. Nyní na konci léta, nebo počkat, až přemrznou, jak je to např. u dřínu. Děkuji za odpověd


  • No – chuťově je to zajímavé, barevně rozhodně ne jako na obrázku, ale pro výstrahu říkám : na mixování si sežeňte výkonný přístroj, já jsem svůj zánovní 400 W ponorný mixér zcela zničila, hložinky byly i po delším vaření docela tvrdé, možná za to může i letošní sucho…


    • FreshBites.

      Je možné, že díky suchu nemají plody tolik šťávy ani barvy. Plody hlohu se doporučuje sbírat hodně zralé a sytě červené, podobně jako šípky. Pokud se povedou sesbírat opravdu pěkné, není potřeba je vařit nijak extra dlouho a marmeláda je opravdu takhle krásně červená. Delším varem pak určitě barvu také ztácí.


  • Nezmińujete se, co udělat v vnitřní peckou. Mám to nejdříve povařit a pak propasírovat….


    • FreshBites.

      Já hložinky rozvařím, pak lehce rozmixuju pecky nepecky, aby se mi vzniklé pyré lépe pasírovalo. Ale je samozřejmě možné plody rozvařit a pak rovnou pasírovat.


  • Marmeládu zrovna vyrábím, nejsem ještě u konce, ale hložinky se rozhodně trhají až později, nejlépe v říjnu, jsou
    měkčí, někdo dokonce doporučuje nechat projít mrazem –
    podle mě to není nutné. Dám vědět, jak můj pokus dopadl.



  • Marmeládu jsem právě dokončila a je jako podle receptu, krásně zčervená, když přidáte citrónovou šťávu a kůru, je mírně nahořklá. Nemixovala jsem semena, jen pasírovala plody, aby pecky zůstaly v sítu. Chuťově dobrá. Čeká nás test mužem. Příště zkusím mixnout i pecky, jaký bude rozdíl.


  • dobrý recept, uvarené hložinky som najskôr prepasírovala, aby som nemala v marmeláde jadierka ani čierne zvyšky kvetu. prepasírovanú hmotu som následne rozmixovala spolu s dalšími ingredienciami. Hmotu som už dalej nevarila, aby zhustla – nechala som ju v polotekutom stave a dala do fľaše od sirupu. Hned som ju aj vyskúšala a pridala som ju do uvareného šípkového čaju namiesto medu. Bolo to veľmi dobré, vyskúšajte.


    • FreshBites.

      Děkujeme a jsme rádi, že se recept povedl. Hložinková marmeláda je naše hodně oblíbená 🙂


  • Dobrý den, marmeládu jsem uvařil z hlohu velkoplodého, povařil asi 15 minut s trochou vody pak přidal změklé plody mišpule ještě povařil asi 5 minut a propasíroval, nakonec přidal cukr- myslím že méně než bylo v receptu a sůs s pepřem. Vynikající. Pepř a sůl pomůže zvýraznít chuť. Doporučuji


    • FreshBites.

      Děkujeme a jsme rádi, že se recept povedl.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů