Recept s masem
Hovězí stew s muškátovou dýní, mrkví a bramborami, dušené v troubě
Uvařte si dušené hovězí maso se zeleninou, které zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Je tak plné chuti a vůně, že se ho nebudete moct nabažit. Je to přesně to jídlo, kterému angličané říkají „comfort food“ - pořádné, domácí, neošizené. Takové tradiční a plnohodnotné, jaké uměly vařit naše babičky, a jaké vás spolehlivě zasytí. S chutí si ho dáte vždycky, když venku mrzne, když se vrátíte unavení z celodenního výletu nebo po těžké práci. A blahodárné účinky má i na vaší mysl. Povzbudí a utěší. Jeho pozvolným dlouhým vařením si teď navíc můžete zpříjemnit nudnou domácí karanténu.
Všichni se momentálně nacházíme v nepříjemné situaci a nebezpečný virus na nás číhá za každým rohem. Můžeme se bát, můžeme se tomu smát, můžeme nadávat na všechny, co podle nás udělali něco špatně. Na sousedy, co nejsou v karanténě, když by měli být. Na cizí lidi, co nám vykoupili toaleťák. Na vládu, která nekoná. Nebo koná moc. A nebo si můžeme dát něco pořádného k jídlu. Pojďte si s námi uvařit náš oblíbený recept do nepohody: pomalu dušené, měkké a na jazyku se rozpadající hovězí stew se zeleninou.
Hovězí stew je irské tradiční jídlo, které se dlouho dusí, ale jeho příprava není složitá. Nejdelší čas vám v tomto případě zabere čištění a krájení masa a zeleniny. Pak už jen maso opečete, aby se dobře zatáhlo a zůstalo šťavnaté a všechno dohromady pomalu dusíte. Irové tradičně přidávají černé pivo, francouzi zase červené víno. My ho nejčastěji ochucujeme jen solí, pepřem, červenou paprikou a trochou rajčatového protlaku. Udělejte ho klidně pořádný hrnec, je to jedno z těch jídel, kterému nijak neškodí ohřátí druhý či třetí den. Jako přílohu můžete zvolit třeba čerstvý křupavý chléb.
Hovězí stew s muškátovou dýní, mrkví a bramborami, dušené v troubě
Ingredience
- 3 lžíce oleje
- 500 g hovězí kližky (krku, kýty apod.)
- 3 lžíce protlaku
- 1/2 lžičky červené papriky
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 200 ml vody
- 3 brambory
- 500 g muškátové dýně
Postup
Předehřejte si troubu na 170 °C. Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky (zhruba 3 x 3 centimetry). Klidně ponechte i tučné a vazivové části, při dušení se rozvaří a postarají se o chuť. Ve větším (ideálně litinovém) kastrolu, který můžete dát jak na plotnu tak do trouby, rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm zprudka opékejte ze všech stran dohněda. Po opečení přidejte sůl, pepř, červenou papriku a rajský protlak a ještě společně zarestujte. Protlak zkaramelizuje a ztratí kyselou chuť.
K opečenému masu přidejte cibuli (očištěnou a nakrájenou na půlkolečka), česnek (očištěný a nasekaný nadrobno) a mrkev (oškrábanou a nakrájenou na větší špalíky). Ještě společně krátce zarestujte a podlijte vodou. Kastrol přikryjte pokličkou a vložte do předehřáté trouby. Duste v troubě asi hodinu.
Mezitím oškrábejte brambory a nakrájejte je na větší kostičky (cca 2x2 cm), dýni rozkrojte, vyberte lžící semínka a pak nakrájejte na větší kostičky (cca 2x2 cm).
Hrnec vyndejte z trouby, přidejte brambory a dýni, obsah dobře promíchejte a v případě potřeby ještě podlijte vodou. Vraťte do trouby a duste pod pokličkou dalších 30 minut až hodinu, případně dokud není maso úplně měkké.
Tip:
Pokrm je hotový ve chvíli, kdy je maso krásně měkké a rozpadá se, zelenina hodně změkne a částečně zahustí omáčku, ale neměla by být rozvařená na kaši.
Komentáře
2 komentáře na “Hovězí stew s muškátovou dýní, mrkví a bramborami, dušené v troubě”
Kulinářské nebe!
Hledala jsem inspiraci, doma byla mrkev, dýně (máslová) a hovězí maso, tyto tři ingredience jsem zadala do vyhledávače a našla váš báječný recept, který mě okamžitě oslovil.
My dospělí jsme k pokrmu měli pečivo a děti kaši. Chutnalo všem!
Moc děkujeme za pochvalu! I u nás je hovězí stew hodně oblíbené. Rádi ho vaříme hlavně na chalupě na starých kachlových kamnech. Celý večer topíme a chalupou to krásně voní.