Polévka z červené řepy a dýně s opečenou cizrnou
Vegetariánský recept
Fresh recept

Polévka z červené řepy a dýně se smaženou cizrnou

Je vám zima? Uvařte si tuhle výtečnou hustou zimní polévku z pečené červené řepy a dýně hokaido, doplněnou křupavou kořeněnou cizrnovou vložkou. V polévce najdete pouze samé sezónní ingredience a není třeba ji ničím zahušťovat ani zjemňovat. Krémové konzistence a skvělé chuti dosáhnete jen rozmixováním pečené zeleniny. Když si do ní navíc přidáte kuličky smažené cizrny, bude sytá a vydatná a spolehlivě zažene i velký hlad.

U nás doma jíme celoročně hodně zeleniny. Dávno jsme se naučili, že každý druh se dá skvěle využít na mnoho způsobů a tak přes léto spořádáme nepřeberné množství nejrůznějších salátů a syrových zeleninových příloh. Ale v zimě nám to prostě nestačí. Čerstvých salátových listů a svěží křupavé zeleniny plné sladkosti z letního slunce je na trhu málo, a tak se snažíme víc využívat ty zimní a podzimní druhy, jako je dýně, kořenová zelenina, zelí, kapusta, brambory, česnek a cibule. A protože po dlouhé procházce s naším praštěným ohařem nemáme na studené jídlo většinou ani pomyšlení, hutné, syté a krémové zeleninové polévky to jistí. Dá se jich připravit tolik druhů, že se jich za celou zimu nepřejíme. Tahle je jedna z nich.

Možná budete překvapeni, jak je červená řepa sladká a jakou skvělou zemitou chuť dokáže polévce dát. Zvlášť pokud znáte řepu jenom nakládanou na kyselo. Červená řepa je výtečná a na podzim a v zimě může skvěle doplnit váš jídelníček. Je zdravá, univerzální a svoji špatnou pověst a malou oblibu si určitě nezaslouží. Pokud řepu v kuchyni nevyužíváte, povinně si nejdřív přečtěte povídání o tom, jak touhle „sexy kráskou“ obarvit dny podzimu na červeno . A pak se hned pusťte do vaření polévky. Má hned dva plusy. Kdyby vám totiž řepná červeň na zahnání zimní deprese nestačila, spolehlivě to zvládne dýňově žlutá!

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 45 minut
4 porce
ingredience

Na polévku

  • trochu oleje
  • 2 malé červené řepy
  • 1 cibule
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • čerstvý nebo sušený koriandr (nemusí být)
  • 1/2 dýně hokaido
  • 2 litry zeleninového vývaru

Na odzobu

Přísady navíc

  • zakysaná smetana (nemusí být)
  • kozí sýr (nemusí být)
  • slunečnicová či dýňová semínka (nemusí být)
postup

  1. Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a stroužky nahrubo nasekejte.

  2. Pekáč vymažte olejem, vsypte kostičky řepy, cibuli a česnek, posypte vše tymiánem, koriandrem, solí a pepřem a dejte do předehřáté trouby péct asi na 15 - 20 minut na 180°C.

  3. Mezitím nakrájejte dýni na kostičky (hokaido nemusíte loupat).

  4. Když je řepa s cibulí částečně opečená, přisypte do pekáčku dýní a nechte v troubě dalších 15 minut, než se všechno krásně propeče do měkka.

  5. Opečenou zeleninu přesypte z pekáčku do hrnce, zalijte vývarem a nechte ještě chvíli společně povařit. Poté rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji vodou na požadovanou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.

  6. Polévku podávejte se zakysanou smetanou, případně s kuličkami opečené cizrny, ozdobenou petrželkou nebo koriandrem. Můžete ji také posypat slunečnicovými a/nebo dýňovými semínky. Zdobit ji můžete i strouhaným sýrem (například kozím). Zkrátka si ji dolaďte podle chuti a teplou servírujte.

Tip pro vás:

Chci to vegan!
Polévku můžou klidně vařit i vegani. Neveganská je na ní v podstatě jen zakysaná smetana nebo sýr, kterým se polévka zdobí při podávání. Pokud si ji ale doplníte jen opečenou cizrnou, koriandrem a slunečnicovými a dýňovými semínky, bude stejně senzační a navíc bez laktózy.

datum vydání: 17. 1. 2019
autor: